10 tapaa, joilla voit parantaa kuvapankkikuviasi

Jos suunnittelet kuvapankin tekemistä tai olet jo aloittanut, mutta kaipaisit kuviin jotain enemmän, nappaa talteen tästä vinkit miten voit parannella helpoilla ja yksinkertaisilla kikoilla kuviasi.

Oletuksena muokkaus toiminnoista puhuttaessa viittaan Adobe Lightroomiin, joka on kätevä työkalu pienten ja vähän suurempienkin muokkausten tekemiseen.

1.       RAJAA

Rajaus hoituu helposti mm. crop-toiminnolla Lightroomissa. Kuvan rajaus on yksi tärkeimmistä laatua parantavista nikseistä.

Kuva kannattaa alun perin ottaa aina vähän laajemmalla rajauksella ja tarvittaessa jälkikäsittelyssä tiukentaa rajausta.

Rajauksella kuvasta voidaan poistaa turhia elementtejä, häiritseviä reunoilla olevia asioita, kohdistaa ja yksinkertaistaa. Jos kuvaa rajataan paljon pienemmäksi alkuperäisestä, kuvan koon täytyy olla riittävä , jotta lopputuloksesta ei tule pelkkää pikselimössöä.

2.       SUORISTA

Linjat suorassa vai ei? Tämä on välillä myös kuvaajan silmästä riippuvainen asia, mutta nyrkkisääntönä sanoisin , että pysty ja vaakalinjat on hyvä olla kuvassa suorassa. Ei haittaa vaikka alkuperäinen kuva olisi vähän kallellaan, suoristuksen saa helposti hoidettua säätimellä. PIkkeuksena tähän tietenkin jos kuivassa on tarkoiteuksella haettu vinoja linjoja.

3.       LISÄÄ VALOA

Valokuvauksen tärkein elementti: VALO. Valoa kannattaa aina lisätä kuvaan Lightroomin exposure – toiminnolla. Pienikin lisäys tuo kuvaan avaruutta ja selkeyttä. Poikkeuksena tässäkin , jos kuvaan on tarkoiutksella haettu tummempaa tunnelmaa. Valolla voi myös jäkikäsittelyssä korostaa yksittäisi kohtia tai alueita.

4.       KARSI

Jo kuvausvaiheessa kannattaa katsoa , mitä elementtejä kuvaan oikeasti tarvitaan. Less is more yleensä. Karsi turhat elementit ja jätä vain kuvan kannalta oleellisimmat.

 

5.       JÄTÄ TILAA

Tyhjän tilan jättäminen on yksi kuvan tehokeino. Aina kuva- alaa ei tarvitse täyttää vaan tyhjä tila puhuu omaa kieltään. Tyhjän tilan käyttö ei ole aina ihan luontevaa , joten sitäkin kannattaa harjoitella. Tila antaa kuvien elementtien hengittää ja esim. instagram käytössä tyhjä tila luo rauhallisen vaikutelman.

6.       KÄYTÄ TEHOSTEITA

Kuvatessa vain taivas on rajana , millaisia tehosteita haluat kuviin. Linssin eteen voi laittaa erilaisia filttereitä, ihan DIY versio voi olla esimerkiksi ohuen ohut sifonkihuivi, jolla saat utumaisuutta ja pehmeyttä kuviin.

Ylipäänsä linssin etualalle on hyvä sijoittaa jotain, jolloin kuviin saa syvyysvaikutelmaa ja mielenkiintoa. Tehosteena olen itse käyttänyt myös esimerkiksi kristalleja, joilla saa kaikki spektrin eri värit halutessaan tai sitten vaan voi tehostaa neutraalia valkoista valoa ja heijastuksia.

Peilien kautta saa myös luotoa hauskoja heijasteita, kokeile rohkeasti!

 

7.      HYÖDYNNÄ JÄRJESTELMÄKAMERAN TOIMINTOJA

Jos sulla on järkkäri käytössäm uusimmissa malleissa löytyy myös itse kamerasta monenlaisia ominaisuuksia , joita voi hyödyntää luovaan kuvaukseen. Esimerkiksi päällekkäinvalotuksella saa luotua upeita tunnelmia ja vähän abstraktimpaa kuvaa, ei niin perinteitä. Varsinkin mustavalkoisena ne toimii loistavasti!

8.       VAIHTELE KUVAKULMIA

Aina ei tarvitse kuvata silmien tasalta suoraan edestä. Kokeile eri perspektiivejä, sijoita kamera maahan tai hae keittötikkaat ja katsele kohdettasi lintuperspektiivistä.

9.       KOKEILE

Kokeile rohkesti eri asioita, Vain siten voit tietää mitkä jutut soveltuu itselle ja omiin kuviin tukien juuri sun visuaalista sanomaa.

Kuvien yleisellä värimaailmalla voidaan vaikuttaa yrityksesi ensivaikutelmaan, jos haluat tulla tunnetuksi raikkaana, innovatiivisena ja helpostilähestyttävänä, valoisa kuvamaailma tukee tätä siestiä hyvin. Tummemmalla taas viestitään syvyyttä, merkityksellisyyttä, luotettavuutta . Nämä vain esimerkkejä eikä kiveen kirjoitettuja totuuksia.

10.   RUOKI LUOVUUTTASI

Kun itsellä on kuvausinspiraatio tai luovuus hukassa, pyrin ottamaan itselleni päivän, jolloin voin olla täysin jouten, tehdä jotain mikä ei liity mitenkään kuvaukseen. Voi vaikka lähteä pois normaaleista päiväkuvioista, toiseen tilaan tai jopa kaupunkiin. Tai joskus vaan riittää, että käy pidemmän lenkin vaikka metsässä tai muussa itselle rentouttavassa tai mielekkäässä paikassa, jossain missä saa tilaa ajatuksille ja ideoille. Parhaat ideathan ei nimittäin tule pakottamalla vaan juuri sillloin kun sitä vähiten odotat!

 

Toivottavasti näistä vinkeistä on iloa ja saat luotua laadukkaampaa visuaalista sisältöä itsellesi!

Edellinen
Edellinen

Miten käytät tunnelmataulua kuvapankkisi suunnittelussa